Kölespuding (tej és gluténmentes)


Mi most uzsonnára ettük, de reggeli gyanánt, vagy desszertnek is jó lehet.

 Hozzávalók 4 személynek:

  • 1 csésze köles
  • 1,5 csésze víz
  • 1 csésze növényi tej
  • 1 tojás
  • a tojásfehérje súlyával megyegyező mennyiségű eritrit, xillit  vagy cukor
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília kivonat
A kölest 3-4 órára áztassuk vízbe, majd többször mossuk át. Ha nincs időnk áztatni legalább  többször mossuk át, ez azért kell, hogy a kesernyés ízét elveszítse. Főzzük meg másfélszeres vízben, majd ha  a vizet magába szívta adjuk hozzá a tejet is. Főzzük tovább, amíg szinte az összes növényi tejet magába szívta - nem kell száraznak lennie. 

Ha egy kissé  már kihűlt keverjük hozzá a tojás sárgáját és a vaníliát is. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel, és adjuk a tejes köleshez.

Ehetjük kakaóval, vagy valamilyen gyümölccsel is. A képen a házi meggyes fekete cseresznye lekvárommal látható. Ez volt az utolsó üveg a tavalyi készletből most pár hónapig nem ehetek ilyet. Idén nyáron többet kell eltennem majd :-)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések