Mangós gyümölcstorta (tej- és tojásmentes, gluténmentes, paleo)


Imádom a mangót. Mostanában szinte minden nagyobb boltban lehet kapni friss  mangót, de sokáig nem mertem megkóstolni őket, kizártnak tartottam, hogy finomak legyenek ennyire távol a szüretelésük helytől. Aztán mégis rávettem magam, és azóta már a sokadik mangó landol a kosaramban.




Ezt a sütit egy nappal a fogyasztás előtt el kell készíteni, egyébként a tésztája elvághatatlanul kemény lesz. Az összeállítás másnapján viszont kellemes marcipános ízzel járul hozzá az összhatáshoz.

Nem nagy ördöngösség elkészíteni, alapanyagól sem kell sokféle, és az időnkből sem kell sokat rááldozni, szóval tökéletes sütemény elfoglalt sütirajongók - vagy vendégeik- számára. 

Hozzávalók egy 25 cm átmérőjű tortaformához - én szilikon formában szoktam sütni

Pitetészta:
2 csésze őrölt mandula (kb 220 gr)
1-3 csésze juharszirup

Krém:
2 tojás sárgája
1 púpos evőkanál nyílgyökérliszt (nem paleózóknak kukorica keményítő)
250 ml növényi tej (nálam mandula tej)
3-4 evőkanál vaníliás eritrit, vagy eritrit és egy fél rúd vanília kikapart magjai

A tetejére:
2 mangó feldarabolva
zselé 200 ml vízből és 1 púpos evőkanál zselatinból


  1. keverjük össze a pite tészta 2 alapanyagát, majd kézzel nyomkodjuk a formába, és 190 C-on cca 15-20 perc alatt süssük meg. Mindenképpen jusson a forma oldalára is a masszából. Szerintem nem fontos, hogy körben egyforma magas legyen, nekem így rusztikusan sokkal jobban tetszik, de le lehet egy éles késsel vágni a tetejét egy bizonyos magasságban, és akkor szabályosabb formát kapunk.
  2. a krém alapanyagait keverjük össze egy kicsi serpenyőben, majd a tűzhelyen melegítsük addig - állandó keverés közben - amíg besűrűsödik. 
  3. áztassuk be a zselatint a vízbe és tegyük félre 5-8 percre
  4. a kihűlt pite tésztát töltsük meg a krémmel, rendezzük el a tetején a mangó darabokat
  5. lassú tűzön olvasszuk fel a zselatint, és a torta közepéből kiindulva egyenletes vékony rétegben öntsük a mangók tetejére. Használhatunk egy ecsetet is ehhez, akkor igazán vékony lesz a zselatin réteg, aminek itt csupán az a szerepel, hogy a mangók szép fényesek legyenek, és ne száradjanak ki. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések