Paleo zsemle (tejmentes, gluténmentes, paleo)

 Ezt a zsemlét használtam a blogon korábban megjelent hamburger alapjaként is.





Hozzávalók:
3/4 csésze manióka liszt
3 evőkanál utifű maghéj
4 tojás
1/2 csésze almapüré
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál só

Keverjük össze az összes hozzávalót. dagasztani nem kell, elég addig dolgozni rajta, amíg összeáll. Osszuk az így elkészült tésztát 4 részre, formázzunk belőle zsemléket, és 190 C-on 20-25 perc alatt süssük őket készre. 

Almapüré:
Ez egyszerű párolt, pürésített alma. A célnak bármilyen alma megfelel, helyettesíthetünk vele tojást, és némi édességet is ad a vele készült ételnek. Ha kihagyjuk a receptből (szerintem ne tegyük) nem csak a folyadékot szükséges pótolni, hanem némi édesítőszert is kell hozzá adni (mondjuk egy kis mézet, eritritet, nyírfacukrot). Ha így járunk el, akkor azonban más lesz a végtermék íze és állaga is, ezt mindenképpen tartsuk szem előtt.




Az eredeti recept szerint a zsemlék tetejét sütés előtt le kell kenni tojással, és megszórni szezámmaggal. Időnként én is így csinálom, ilyenkor a tésztába kerülő 4 tojásból csenek el egy keveset, mert sajnálok erre egy egész tojást elpazarolni, tényleg csak egy kevésre van szükség. De akkor sem történik semmi, ha ezt a lépést kihagyjuk. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések