Konyhai eszközök

Bár nem tartozik szorosan a blog tárgyához, azért mégis szólnék pár szót arról, hogy hogyan tudok minden  nap meleg ételt varázsolni a család asztalára a mai világban úgy, hogy  átlagos nehézségeket túl még számos egyéb macera is fennáll.
  
Tisztességes 8 órás állásban dolgomon a szokásos 8+ órát. Miután meglehetősen messze élek a munkahelyemtől naponta 2 órát autózom is. A gyerekeim pedig ugyan úgy járnak külön órákra - az egyikük heti 5 edzésre - mint általában a mai gyerekek. Persze az edzés is messze van a lakásunktól, így érte kell mennem. Hetente négyszer - a péntek Apáé :-) Tehát, mindennek következményeként reggel negyed hét körül jövök el otthonról, és általában este nyolc után érek haza. És így kell vacsorát tennem a család elé. Gluténmentes étkezéssel még ismerkedő szakaszban lévők számára  jegyezném meg, hogy egy bundáskenyér nálunk úgy kezdődik, hogy kenyeret kell sütnöm...

Nyilván ehhez kell némi külső segítség. Nem, nem bentlakó szakácsnőre gondolok - bár nem jönne rosszul lássuk be, hanem gépekre és és az ő ügyes alkalmazásukra. Ha meg lehet valamit úszni 1 percnyi munkával, akkor nem engedem meg magamnak azt a luxust, hogy 20 percet szánjak rá. Lehet, hogy finomabb lenne a süti, ha kézzel gyúrnám, de amíg a gép keveri, összedobhatok valami mást. Lehet kézi habverővel majonézt csinálni például, de annyi idő kell hozzá, hogy azalatt bekészíthetem a 20 literes lábasomba a marhahús  leves összes alapanyagát, amiből másnap / harmadnap egy egész ebéd kijön úgy, hogy közben alig tevékenykedtem vele pár percet. Inkább előveszem a botmixeremet, és mennyei majonézt gyártok kb 1 perc alatt. 

Minden nap meleg ételt eszünk, de nem állok minden nap órákat a konyhában. Nem bírnám. A következő gépek vannak a segítségemre abban, hogy ne is kelljen:

Botmixer - leggyakrabban olyankor használom, amikor a főzelékeket saját anyagukkal szeretném sűríteni. De például majonéz gyártáshoz hozzá sem fogok már nélküle. Nekem egy 2000 forintért  beszerezhető példány áll rendelkezésemre - tökéletesen funkcionál

Keverőgép - sütemények masszáinak keveréséhez használom a leggyakrabban, de habveréshez is ideális. A muffinok tetejét például olyan habbal szoktam díszíteni, amihez 10 percig kell maximális sebességen dolgoznia, ezt kézzel nem tudnám fél óra alatt sem megoldani, és különben sincs sem fél órám, sem fél órányi habverést lehetővé tevő karizmom... Ezzel szoktam mogyorót hámozni is. Ebből egy drága példányom van, imádom, de nyilván az olcsóbb kategóriások is megfelelnek a célnak. 

Késes robotgép - ebből viszont muszáj minőségi példányt venni, mert nem mindennapi igénybevételnek tesszük ki, amikor magvajat készítünk. A magvaj nem valami misztikus dolog. Mivel a Nutellában is van tej ezt is kénytelen vagyok magam készíteni. A Nutella pedig gyakorlatilag csokoládés törökmogyoró vaj. De használhatjuk az eszközt pl zöldségek aprítására is, ha gyorsan szeretnénk egy saláta vagy zöldköret alapanyagait összedobni. Nekem ilyenem van.

Lassú főző - azért imádom, mert csak beleteszem az alapanyagokat, beállítom a hőmérsékletet és a főzési időt, és magára hagyhatom 10-12 órára. Ez az egyetlen módja annak, hogy meleg étel várjon rám este, amikor hazaérek, amivel tényleg semmit nem kell tennem, csak tálalnom. Egyszer egy téli estén arra mentünk haza, hogy a falunkban nincs áram. Nincs fény, nincs fűtés, nincs meleg víz. Volt azonban finom meleg pörkölt vacsorára - mert az elmés szerkezet melegen tartja a főzési időn túl is két órát, ami után a cserépedénynek köszönhetően még további pár órán keresztül nem hűl ki a benne lévő étel. Ebből nem tudom megmutatni, hogy milyenem van, mert úgy látszik az enyém már egy öreg példány, sehol sem találom. Ez egy amerikai oldal bőséges választékkal. Én itthon vettem, de sajnos a magyar oldalon pillanatnyilag elérhető kétféle termék nem rendelkezik időzítő funkcióval, ezért nem igazán ajánlom, mert ha ott kell állni mellette amikor elkészült az étel, akkor a számomra leginkább fontos tulajdonsága veszett el. 

A fenti gépek mellett rengeteg apróságot is használok a fokhagymanyomótól a zöldséghámozón és a pizzavágón keresztül a meggymagozóig vagy az eper csumázó kéziszerszámomig (ne nevessetek, ez is hasznos, én imádom és semmiképpen nem válnék  meg tőle  önként...) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések