Tejszínes, húsgombócos tészta (tej és gluténmentes)


A címben említett tejszín persze rizstejszín, és a tészta sem búzalisztből készült, a fénykép meg nem a legelőnyösebb fényviszonyok mellett készült, de szerintem adjatok  neki egy esélyt.

Rizstejszín: Meg is lehet venni, manapság már szinte minden boltban (a munkahelyem és a lakásom környékén legalábbis), viszont egyáltalán nem olcsó, és sok olyan adalékanyag van benne, ami felesleges. Az (eddig) utolsó karácsonyra kaptam egy növényi tej készítő készüléket. Már akkor, amikor kiderült, hogy nem fogyaszthatok soha többé tejterméket felfedeztem magamnak a gépet, de sokalltam az árát, és még nem láttam át, hogy mennyire használnám ki. Az elmúlt 4 évben azonban rengeteget költöttem mindenféle növényi tejekre és tejszínekre, és úgy döntöttem, hogy most már eljött az ideje annak, hogy ezeket az italokat - alapanyagokat is magam készítsem. A mérőpohár, amivel a rizst adagolni kell szerintem kb 1 deciliteres, ebből lesz 800 ml rizstejszín. Anyagilag tehát mindenképpen megéri magamnak készítenem. Látványra, állagra nem olyan, mint a bolti - nyilván nincs benne az a rengeteg adalékanyag - és őszintén bevallva a rizstejet magában, tejként nem is szívesen innám meg, az így készült tejszínnel főzött ételek viszont nagyon finomak. Sok receptet fogtok majd a blogon találni, amik ezzel az alapanyaggal készültek.


Tészta: Itt most bolti, kukorica lisztből készült tésztát használtam. Nagyon finom, de sokkal drágább, mint a búzalisztből készült társai. Tésztát is tudunk otthon készíteni, olcsóbb, mintha boltban vennénk, de ehhez azért idő kell. Néha szoktam saját magam tésztaféléket gyártani, de erre leginkább csak hétvégente kerül sor. Azért majd mutatok párt receptet erre is.

Hozzávalók:

  • 1 kg darált hús, nálam most sertés
  • 1 evőkanál szárított tárkony
  • só, bors ízlés szerint
  • tészta, nálam most bolti, kukorica lisztből készült
  • 2 dl risztejszín

Keverjük össze a húsgombóc alapanyagait, és kevés zsiradékon süssük meg őket. Ne tegyünk egyszerre túl sok golyót a serpenyőbe, mert ha túlzsúfoljuk, akkor a húsgombócok párolódnak és nem sülnek. Az elkészült gombócokat szedjük ki egy tálra, és mehet a serpenyőbe a következő adag. Ha mindegyik megsült, akkor a korábban elkészült társaikat is tegyük vissza a serpenyőbe, öntsük őket nyakon cca. 2 deciliternyi rizstejszínnel - ha boltit használunk egy dobozban általában kb. ennyi van - és melegítsük át az egészet.

Közben főzzük  meg a tésztát. Ha ez is elkészült, adjuk a tésztát a tejszínes gombócokhoz, keverjük össze, és már tálalhatjuk is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések