Üdvözöllek a blogomon

Az, hogy bizonyos ételek el kell hagynom az étkezésemből nem új keletű számomra. A teljes élet tej és tojás nélkül elnevezésű blogom első bejegyzése 2012 júliusában született. Addigra már egy ideje tej és tojás nélkül éltem, és láttam, hogy a dolog nem kivitelezhetetlen. A cél az volt, hogy másoknak is megmutassam, hogy valóban kivitelezhető- bár nem minden pillanatában egyszerű - ezen két ALAP anyag nélkül háztartást vezetni. 

A tervem működött is, több száz recept bizonyította, sőt a mai napig bizonyítja, hogy rengeteg - az "igazi"hoz hasonló finomságot el lehet készíteni így is. 

Az utóbbi években én magam elhanyagoltam a blogot, az olvasók között azonban a mai napig igen népszerű. Annak, hogy nem foglalkoztam vele több oka is van. Másfél évig paleo életmódot folytattam, minek kapcsán elmúltak a tojással kapcsolatos  problémáim, azóta pedig rengeteget eszem belőle. Voltak próbálkozásaim, hogy átalakítom a blogot paleo blogra, de idő és energia hiányában kudarcba fulladtak, és valahogy a blog címét is át kellett volna alakítanom...

Pár hónapja  újabb alapanyag került a tiltólistámra, mégpedig a glutén. Éreztem én a paleós korszak feladása után, hogy valami kerek, de nem volt időm foglalkozni vele, lekötött az új munkám és a számtalan egyéb tennivalóm. Egyszer azonban eljött a pillanat, amikor nem lehetett tovább halogatni, és szakemberhez kellett fordulni. A diagnózis gyorsan felállt, tej és gluténérzékenység.  Az egyiket tudtam, a másikat sejtettem már. Innentől kezdve azonban már nem dughattam homokba a fejem.

Azóta glutént sem fogyasztok, és jól vagyok. Bizonyos szempontból. Mert szigorúan véve valóban jól vagyok, azonban mostanában nincs olyan sok időm a kísérletezgetésre, mint amikor a tej érzékenységgel első ízben szembesültem, aminek a következménye meglehetősen unalmas étkezés lett. Ezen pedig változtatnom kell, márpedig gyorsan, mert  régi szokásomhoz híven, most sem főzök kétféleképpen. Ha a főzeléket rizsliszttel sűrítem, akkor mindenki úgy eszi, tehát egyrészt nem lehet "nekem jó lesz", mindenki számára finomnak kell lennie, másrészt lassan a család is kezd kiakadni a csirkemell - párolt zöldség kombináción, ami a leggyakrabb vendég náluk mostanában. Ez eddig csak azért nem következett be, mert ők, amikor nem otthon esznek szabadon ehetnek bármit, de már nincs messze a lázadás :-) Ezen igen nyomós érven túl pedig ott vagyok én magam, aki halálosan unom ezt a kombinációt ...

Elhatároztam hát, hogy egy éven keresztül nem főzöm kétszer ugyan azt az ételt. Amikor a családnak bejelentettem a fiam azonnal azt kérdezte, hogy és mi lesz a csirkeszárnyakkal ? Ő nem vágyik igazán változatosságra, ha tehetné 4-5 féle ételen egész életében ellenne, de nem teheti ! Csak a testemen keresztül. Vagy pont úgy nem ? Mindegy. Elhatároztam, hogy vége az unalmas étkezéseknek, és ha törik ha szakad változatosan fogok, fogunk enni akkor is, ha semmilyen tejterméket és ici-pici glutént sem eszünk. Persze lehet, hogy sült csirkeszárny azért többször is lesz a menüben :-)

A próbálkozásaimat pedig bemutatom itt a blogon mindazoknak, akiket érdekel. Ahogy elnézem a körülöttem élőket, sok emberre ráfér pár új recept :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések