Házi csokis mogyorókrém (tej és gluténmentes, paleo)


Csak a hűlt helyét látod ??? Ne aggódj, megmutatom hogy jutottunk el idáig JJJ
Ez valami mennyei. Már az illata is töményen mogyorós és csokis.  Csak nyomokban hasonlít a bolti tesóra, pedig az sem rossz, lássuk be. Csak vannak benne olyan anyagok, amiket én nem fogyaszthatok, és olyanok is, amiket pedig nem szívesen fogyasztok. Tehát marad a házi verzió.

Most  ne számíts egyszerű menetre. Ezért a finomságért meg kell dolgozni, és itt bizony egy komoly erővel rendelkező késes aprítógépre is szükség lesz.

Első körben végy némi török mogyorót. Annyi kell, amennyivel meg tudod tölteni a robotgéped tálját, ahhoz ugyanis, hogy hatékonyan működjön induláskor tele kell lennie. Ez nálam a kisebbik tál használata mellett fél kg mogyorót jelent, a recept tehát erre a mennyiségre áll. Persze tetszőlegesen növelheted az adagot ha ezt a szabályt betartod - nevezetesen, hogy legyen tele a tál.

A  mogyorót meg kell pirítani ahhoz, hogy lejöjjön a héja. Ezt csinélhatod serpenyőben, de amikor én így próbálkoztam mindig megégett egy csomó. Ezért azután áttértem a sütős megoldásra. Kiterítem a mogyorókat egy tepsiben, majd 150 C-os sütőbe teszem amig mindannyian megpriulnak annyira, hogy ha megdörzsölöm őket lejön a héjuk. És akkor itt jön a macera, amit nem ecsetelnék tovább, mindenki jtszon el vele kedve és türelme szerint... Ha a kellő mértékben  megpirult mogyorókat egymáshoz dörzsöljük magától lejön a héjuk.


No, szóval ha ezen a stádiumon túl vagyunk , akkor tegyük a mogyorókat késes robotgépbe. Tényleg fontos, hogy a gép bivalyerős motorral bírjon, mert jó sokáig mennie kell.

A bal oldali képen látható, hogy ez a pucolás dolog azért nem lett 100 százalékos. ez azért nem olyan nagy para, a végeredményen nagyon nem lesz érezhető, ha egy kevés héjat rajta hagyunk, azonban minél több héj marad a mogyikon, annál tovább küzd vele  a gép.

Innentől csak a gép dolgozik, nekünk max időnként érdemes leszedni a tál oldalára felragadt darabkákat, hogy az aprítás egyenletes lehessen. Az én gépem kg fél óra alatt az egész mogyorókból folyós mogyoróvajat készít. A közbenső stádiumok valahogy így néznek ki:


Akkor érdemes a tál oldaláról a kés felé irányítani az egyre apróbb mogyoró darabokat, amikor a kés már csak a levegőben forog, és nem nem tud dolgozni.
Végül aztán ilyen szép sima, folyós masszát kapunk. Ez gyakorlatilag a török mogyoró vaj. Nincs benne semmi más, csak a mogyoró, amit addig aprítottunk, míg kiengedte magából az olaj tartalmát, és teljesen átalakult.Ekkor adhatjuk hozzá a csokoládét. Egy tábla csoki kell hozzá, és a Lidl saját márkás 70-os kakaótartalmú csokiját szoktam használni, mert ebben nincsen tej. Ezt felolvasztom a mikróban, majd hozzákeverem a mogyoróvajhoz.Innentől már kész a csokoládés mogyoró vajunk, de nekem még így nem elég édes, ezért 2 púpozott evőkanál őrölt eritritret szoktam hozzá keverni.


Ilyenkor a krém elég meleg, mert egyrészt a kések melegítik, másrészt a robotgép maga is jól felmelegedett. Az én gépem fél óra munkával tudja előállítania fenti állagot, amitől nem kicsit melegszik fel. Ha sok héjat hagyok rajta, akkor a "menetidő" ennél is hosszabb, azt már nem is merem egy lépésben végigcsinálni, ilyenkor fél óra tájékán, amikor a gép már nagyon meleg kikapcsolom annyi időre, amíg lehűl, nehogy annyira túlmelegedjen, hogy el is romoljon. A kényszerpihenő ilyenkor órákig is tarthat.

A házi csokis mogyorókrém tehát melegen elég híg, a hűtőben tartva viszont kifejezetten keménnyé válik. Hacsak nem egyenesen az üvegből kanalazzuk az arcunkba érdemes kicsit meglangyosítani, hogy kenhető állagú legyen.

Hozzávalók:

  • 500 gr törökmogyoró
  • 100 -130 gr 70%-os csokoládé
  • 2 púpozott evőkanál eritritMegjegyzések

Népszerű bejegyzések