Csíkos epres jégkrém (tejmentes, gluténmentes, tojásmentes)

tej és tojásmentes, tej és gluténmentes, vegán, jégkrém

Tombol az eperszezon, és végre jó idő is van, így elkészülhetnek az idei szezon  első fagylaltjai, jégkrémjei. Kezdjünk egy nagyon egyszerű, ugyanakkor finom és mutatós darabbal :-)
Vegyünk egy kókusztej konzervet. Más formátum nem jó, híg kókusztejből nem lesz krémes állagú jégkrémünk. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. ettől szétválik a sűrű és a hígabb rész, ez utóbbi alulra kerül, míg a sűrű rész a konzerv tetejére gyűlik össze.

Másnap vegyük ki a hűtőből, óvatosan nyissuk ki, hogy a rétegek ne keveredjenek, majd szedjük le a tetején összegyűlt sűrű, krémes kókuszkrémet.

Ezt azután egy csomó mindenre használhatjuk, ha habverővel felverjük az állaga egészen olyan lezs, mintha tejszínhabot készítettünk volna. Ha csokoládét keverünk hozzá kész is a csoki hab, de gyümölcspürével is finom, vagy tehetjük sütemény tetejére is, mint pl itt tettem.

Most azonban egy hűsítő finomságot készítünk belőle, hiszen megjelent a piacokon az első első bogyós gyümölcs, amiből naggggyon finom fagyit vagy jégkrémet készíthetünk, kár lenne tehát kihagyni. 


Vegyünk tehát epret - mindenképpen magyar eper legyen, a távolról érkező csodáknak íze meg sem közelíti az itthon érettem leszedett gyümölcs ízét.  Ha megtalálom a megfelelő árust - aki lehetőleg maga termeszti a gyümölcsöt - akkor mindig nagy mennyiségeket vásárolok. Ehhez persze rengeteg tesztelésre van szükség, járom a piacot, és majd' mindennap veszek valahol némi epret. Mert a külső alapján általában nem illik, jelen esetben nem is célszerű ítélkezni. Tehát napokon keresztül kóstolgatok, majd ha rátaláltam az igazira, veszek belőle egy ládányit. 

Sajnos a piacon - persze csak az én szemszögemből sajnos, az árust abszolút megértem - mások az árak hétköznap, mint hét végén. pénteken beszélgettem a Lehelen az aktuális kedven epremet árusító sráccal, aki kifejezetten azt javasolta, hogy hétfőtől szerda-csütörtökig szerezzem be nála a befőzni valót, mert pénteken szombaton lényegesen drágábban is el tudja adni, hét elején viszont ritka a vásárló, mint a fehér holló, ezért a termelők leviszik az árakat. Ezt magam is tanúsíthatom, csütörtökről péntekre másfélszeresre ment fel az egyébként isteni eper ára. Ennyiért is vettem annyit, amennyit megettünk, de befőzéshez  azért nem szeretnék ennyit fizetni érte, tehát marad az, hogy hétköznap veszem meg. Ilynenkor azonban dolgozom, ugye (mint az a rengeteg ember, aki nem fehér hollót játszik a Lehelen, ezért azután max egy ládányit veszek egyszerre, ennyivel még egy hétköznap este is elbírok.

Persze ha friss gyümölcsből csinál az ember jégkrémet, akkor nem kell ennyi, az a kevés, meg ami készítés közben valahogy mindig elfogy :-) bárhol bármikor beszerezhető, de amennyire csak lehet legyen édes, hoyg ne kelljen sok édesítő anyagot hozzátennünk.

És akkor lássuk végre a receptet - szokásomtól eltérően így is elég hosszú lett a bevezető.

Hozzávalók a világosabb réteghez:
1 konzerv kókusztej sűrű része
150-200 gramm megtisztított eper
2-3 evőkanál cukor, eritrirt vagy xillit 

Hozzávalók a sötétebb réteghez:
1 dl víz
1 dl cukor, eritrirt vagy xillit
400 gr megtisztított eper


A világosabb réteghez kicsit melegítsük fel a kókusztejet, épp csak annyira, hogy folyékony állagú egynemű anyagot kapjunk, és a beletett cukor vagy édesítő is feloldódjon. Tegyük hozzá az időközben pürésített epret (csinálhatjuk turmixgépben, bár ekkora mennyiségben nem igazán gazdaságos, vagy botmixerrel, de az is tökéletes, ha egyszerűen villával összetörjük. Kóstoljuk meg. Kicsit édesebbnek kell lennie szobahőmérsékletlen, mint amit kellemesnek találunk, mert fagyasztva kevésbé fogjuk érezni az édes ízt. tehát ha szükségesnek érezzük még most tegyünk hozzá még egy kevés cukrot, de mivel itt már kristályos formában nem lesz lehetősége feloldódni ha szükséges még hozzáadni akkor porcukrot keverjünk még bele. Tegyük félre, legalább szobahőmérsékletűre hűljön, de ha félbe kell hagyni a munkát valamiért, akkor a hűtőszekrényben való pihenés csak jót fog tenni neki (nem létszükséglet, szobahőmérsékletű alapanyagokból is simán összeállíthatjuk majd a végén)

A sötét réteghez a cukorból és a vízből készítsünk szirupot (keverjük össze és főzzük addig, amíg a cukor feloldódik), majd hűtsük le. Tegyük hozzá a fenti módon pürésített epret.

Összeállítás:
Kedvünk szerinti módon rétegezzük a kétféle masszát. Ha egyszerűen csak egymásra kanalazzuk a rétegeket kicsit össze fognak folyni, ami  persze nem baj, de ha határozott csíkokat szeretnénk látni a jégkrémen, akkor miután a forméba kanalaztuk az egyik réteget 15-20 percre be kell tenni a mélyhűtőbe, hogy kicsit megdermedjen, és csak utána lehet rákanalazni a következő, másik színű masszát. Egy idő után ezt már úgy kell kivitelezni, hogy a pálcika is benne van a formában, tehát a rétegzés széppé teszi a végeredményt, de macerássá az elkészítését. Nálam ezért viszonylag szélesek a rétegek :-)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések