Petrezselymes újburgonya (tej és gluténmentes, tojásmentes)


Bár van, aki el nem ítélhető módon vajjal készíti az újburgonyát én kénytelen vagyok margarinnal beérni. Így sem rossz azért.

Gyerekkoromban a szüleim mindenhez krumplit ettek, így amikor étteremben ettünk evidens volt, hogy én rizst kértem köretként. Mindig. Amikor saját háztartásom lett akkor pedig rendszerint rizs készült :-). Azután ez a korszak is lezárult - mostanában igyekszem változatosabb köreteket készíteni, krumpli pedig nagyon ritkán kerül az asztalra. Nem tiltólistás persze, de annyi mindent lehet enni a húsok mellé, hogy vétel megállni néhány féle köretnél. 


Az újkrumpli azonban más ! Ilyenkor - szezonban - rengeteget eszünk, ezt mindenki imádja. És olyan rövid ideig kapható, hogy megunni sem tudjuk. Az idei év elsőő újkrumplis étele a klasszikus petrezselymes változat. 


Hozzávalók:

  • újkrumpli (nálunk 1,5 kg)
  • margarin kb 100 gr
  • 1 csomó petrezselyem
Az újkrumplit megmosom, és egy kicsit megkapargatom a héját. Erre acélra van egy durva felületű - kifejezetten erre a célra készített - kesztyűm, ezzel szoktam folyó víz alatt megdörzsölgetni őket.

A margarint kb 1 dl vízzel vaslábosba teszem - nyilván másfajta lábos is jó ehhez, de én ebben szoktam - majd amikor a margarin elolvadt beleteszem a burgonyákat is. Megsózom, és egy kicsit átkeverem, majd lefedem a lábost. A krumplik így először megpárolódnak. Időnként átkeverem, de csak azért, hogy egyenletesen párolódjon, leégni nem fog.

Amikor a krumplik megpuhultak leveszem a fedőt, és nagy lángon elpárolom a vizet alóluk. Amikor már csak a margarin marad a krumplik alatt akkor elkezdenek sülni. Ilyenkor már csak óvatosan  kevergessük, hogy ne essenek szét, de egyenletesen piruljanak. Ha elkészültek zárjuk el a lábos alatt a tüzet, szórjuk  meg petrezselyemmel, még egyszer forgassuk át, és már tálalhatjuk is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések