Köles felfújt (tej és glutémentes)


Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 2 egész tojás 
  • 180 gr köles (1 bögrényi)
  • 250 ml növényi tej (1 bögrényi)
  • 750 ml víz (2,5 bögrényi)
  • 40 gr méz (2 evőkanálnyi)
  • 30 gr cukor (2 evőkanálnyi)
Elkészítés:

A kölest alaposan mossuk meg folyó vízben. Akkor jó, ha a rajta átfolyó víz már teljesen tiszta, egy kicsit sem opálos. Tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a vizet, és főzzük fedő alatt addig, amíg az összes vizet magába nem szívja. Ez alatt teljesen meg is puhul.

Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a mézet, a növényi tejet és a tojások sárgáját.

A tojások fehérjét a cukorral  verjük kemény habbá, és óvatosan, vigyázva,  nehogy összetörjük a habot, keverjük hozzá a köleses masszához.

Öntsük a masszát kivajazott 23-25 cm átmérőjű kerek, vagy hasonló méretű egyéb alakú formába, és 180-190 C-on süssük 30 percig. Ekkor takarjuk le alufóliával a tetejét, és süssük további 30 percig.

Hagyjuk a formában, amíg langyosra hűl, úgy könnyebb kivenni belőle. Ehetjük magában, vagy gyümölcsökkel, lekvárral társítva. Gyerekkoromban a rizsfelfújtat baracklekvárral ettük, most ehhez is a cukormentes sárgabarack lekváromat tálaltam fel.

8 adagra osztva a felfújtat  1-1 adag tápanyag tartalma (gyümölcsök, lekvár nélkül, Alpro szójatejjel készítve) a következőképpen alakul:

  • energia 154 kcal
  • szénhidrát 25 gr
  • fehérje 5 gr
  • zsír 3,75 gr
    • ebből telített zsírok 1,75 gr
  • cukrok 7,6 gr
  • élelmi rostok 2 gr

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések